Egylabdás mérkőzést vívtunk a Szolnokkal

A címvédő Szolnoki Olajbányász ellen játszott csapatunk a Zsíros Tibor Magyar Kupa negyedöntőjében. A végig kiélezett és egyben hullámzó mérkőzésen végül a Szolnok nyert. 

Szolnoki Olajbányász- Zalakerámia ZTE KK 89-88 (25-23, 23-16, 20-30, 21-19)
Szolnok, Jv: Cziffra, Nagy, Ádám

Szolnok: Durham 6, Lukács 9/3, Barnes 13/3, Williamson 10, Subotic 14/3, csere: Gavin 18/9, Pongó 13/9, Révész 3, Gilszki 3/3, Rudner. Gasper Potocnik

Zalakerámia ZTE KK: Trice 11/6, O’Reilly 23/6, Keller 4, Smith 12/3, Csuti 1. csere: Ostojic 19/3, Rakicevic 16/6, Zsiros 2, Polster. edző: Sebastjan Krasovec

Kipontozódott: Smith 40’ 

Kiállítva: Zsíros 17’

A Szolnok kapta el jobban a rajtot és a 3. percben Barnes hármasával 9-5-re vezettek. Smith távolijára ismét Barnes válaszolt, így továbbra is az Olaj járt előrébb (11-8). A negyed felénél O’Reilly büntetőivel zárkóztunk, majd Trice hármasa után időt kértek a hazaiak (11-13). A Szolnok nehezen tudta feltörni a védelmünket, emiatt a végletekig kitolódtak a támadásaik. Rakicevic könnyedén verte meg védőjét és szerzett közelit (11-15). Hullámzó volt a teljesítményünk. Nem sikerült kosárral befejeznünk a támadásainkat a Szolnok pedig a 8. percre kanyarodva Révész közelijével fordított (17-16). A negyed végén Gavin távolijával próbált ellépni a házigazda, de Rakicevic egy gyors ziccerrel közelebb hozta csapatunkat (25-23). 

A második negyed jól kezdődött, hiszen Rakicevic közelijével, majd Ostojic hármasával egyenlítettünk (28-28). A következő percek a Szolnokról szóltak, hiszen csökkent a koncentráció és a hazaiak 36-28-ra elléptek. Az időkérés sem segített, sőt előbb a pad, majd O’Reilly kapott technikait. A Szolnok meg köszönte szépen és tíz ponttal ellépett (43-33). A 17. percben Zsíros szabálytalankodott Révésszel szemben, amit a játékvezetők sportszerűtlennek véltek, így Zsirosnak véget ért a mérkőzés, mert ez már a második ilyen jellegű faultja volt. A ZTE nem tudott változtatni a félidő hajrájában és kilencpontos hátrányban várhatta a folytatást (48-39). 

A nagyszünet után a Szolnok szerezte az első kosarat, de a mi jöttünk lendületbe és három perc alatt ledolgoztuk hátrányunk nagy részét egy 9-0-s rohanással (50-48). Hazai időkérés után Ostojic egyenlített egy közelivel (50-50). A 24. percben Barnes ellen fújtak sportszerűtlen hibát és így Rakicevic büntetőivel és O’Reilly középtávolijával már nálunk volt az előny. Újabb elhibázott hazai lehetőség után Trice felhődobása esett be a gyűrűbe (50-56). A 17-0-s futásunkat Gavin büntetői szakították meg, de csak egy pillanatra, mert Ostojic gyorsan szerzett egy közelit (52-58). Nem volt megállás, hiszen Ostojic duplájával és Rakicevic triplájával kilenc ponttal vezettünk (54-63). A 27. percben Ostojic újabb kosarával 54-65-re vezettünk. Nagy hajrába kezdett az Olaj és fokozatosan dolgozta le a hátrányát. A negyed utolsó momentumaként Gavin szerzett távolit, amivel egy pont maradt a csapatok között a javunkra (68-69). 

A negyedikben visszatért a pályára a négy faulttal rendelkező Smith. Williamson duplájára O’Reilly triplával válaszolt, majd hamarosan egy ziccert is dobott. A Szolnok nem hagyta magát, Gavin és Pongó kosaraival fordított (75-74). Kiélezett csata folyt a parketten, mindkét csapat nagyot küzdött és a félidő felénél ezt jól mutatta az eredményjelzőn a 77-77-es állás. A 36. percben egy pillanat alatt ellépett öt ponttal az Olaj, így rögtön időt kértünk (82-77). A hazaiak felé állt a mérleg nyelve a hajrában, hiszen hétpontos előnyt harcoltak ki maguknak (86-79). Másfél perc volt hátra, amikor Smith szerzett közelit, majd jó védekezés után O’Reilly távolijával két pontra feljöttünk (86-84). A találkozó utolsó perce nagy izgalmakat hozott, O’Reilly kezéből kivették a labdát, majd a Szolnok is eladta, így maradt 12 másodpercünk, hogy egyenlítsünk, vagy fordítsunk. Ostojicsnak odaütöttek, de légiósunk csak egyik büntetőjét értékesítette, majd később egy technikait is kapott, a megítélt büntetőt Gavin értékesítette. A végén még Barnes értékesített két büntetőt, Rakicevic pedig egy utolsó másodperces hármassal zárta le a nagy csatát, melyből végül a Szolnok jött ki győztesen és ott lehet a hétvégi Final Fourban. 

2023. április 5. Zalakerámia ZTE KK 

Megosztás